miercuri, 24 iulie 2013

Eseuri/articole - Grade Yudansha - Episodul 4

Salutare tuturor,

Mai jos gasiti lucrarea colegului nostru, Cristian Craciun, din anul 2012(pentru examinarea de Nidan).
Lectura placuta:

In lipsa inspiratiei recitesc acum referatul despre aikido scris la 15.10.2009, cu ocazia sustinerii exmenului de shodan, si ma gandesc cam ce progrese am facut in cei aproape trei ani, cel putin in modul in care inteleg aikido -ul.
La momentul respectiv am incercat sa prezint detaliile ce mi-se pareau importante in aplicarea tehnicilor de aikido si mai putin efectele acestora asupra practicantilor (atat Tori cat si Uke).
Exercitiile din timpul incalzirii si tehnicile din aikido au ca efect pemanenta antrenare a corpului si spiritului practicantului astfel incat, dincolo de progresele mai mult sau mai putin vizibile in dezvoltarea tehnicilor, dupa terminarea antrenamentului, fiecare se regaseste intr-o stare de buna dispozitie si plin de energie (imi lipsesc antrenamentele de dimineata …).
Antrenamentele periodice, pe langa efectele benefice asupra sanatatii corpului, te fortifica si in plan psihic (vointa, determinare, perseverenta, distributivitatea atentiei, intelegerea obiectiva a situatiilor si adaptarea rapida la acestea) contribuind la dezvoltarea unei personalitati echilibrate, armonioase si punternice.
Tipul de antrenament specific aikido-ului in care practicantii sunt alternativ Uke si Tori obliga a te pune in locul celuilalt (a experimenta aruncarea, caderea, ridicarea), a-ti schimba perspectiva si a deveni mai putin egoist, orgolios, vanitos si in  cazul meu mai protectiv.
Probabil, majoritatea celor care au ales sa practice Aikido isi doresc dobandirea armoniei Ki –ului personal cu KI –ul universal  sau cel putin cu mediul in care traiesc, pentru cei mai putin ezoterici.
Pentru a ajunge la obtinerea armoniei cu Energia (KI), cu Universul, catre care tindem, inconstient pe durata antrenamentelor personalitatea fiecaruia se modeleaza usor in sensul obtinerii unei armonii interioare a practicantului de aikido.
Odata dobandita starea de echilibru si armonie interioara putem  promova/exporta echilibrul interior dobandit prin modul de executie al tehnicii (stabil, fluid, puternic).
Cred ca un bun exercitiu de armonizare al KI-ului personal cu cel exterior este si atunci cand esti Uke, incepand cu momentul declansarii tehnicii de catre Tori.
Pe durata antrenamentelor de aikido fiecare are posibilitatea de a se armoniza indiferent de tipul tehnicii sau de rolul asumat in aplicarea ei.
Un bun Uke a invatat sa-se adapteze (pentru a se proteja) atat pe durata atacului cat mai ales pe parcursul executarii tehnicii de catre Tori.
 Foarte important este modul in care Uke respira pe durata tehnicii (inspira inaintea atacului si expira pe durata lui pana la fixare). Expiatia are ca efect detensionarea si relaxarea corpului prevenind astfel eventuale accidentari .
Eficienta tehnicii porneste de la buna gestionare a contactului avand ca obiectiv obtinerea controlului.
Pentru practicantul de Aikido valorificare  eficienta a contactului cu Uke-le inseamna crearea unor conditii favorabile pentru Tori, prin modificarea pozitiei sale fata de Uke (in afara directiei atacului) si crearea, astfel, a unui spatiu in care sa fie preluata si controlata energia atacului.
Tori trebuie ca, la declansarea atacului, sa aleaga momentul si locul contactului, asfel incat Uke–le sa se regaseasca intr-o situatie defavorabila/neasteptata, usor de dezechilibrat, in momentul initierii contactului, pozitionarea adecvata urmand a inlesni pastrarea contactului cu Uke, controlul si directionarea energiei atacului catre punctul de sumi otoshi al celui din urma.
Pozitionarea corecta fata de Uke  inaintea atacului (kamae si ma ai), in momentul declansarii atacului (deplasarile tenkan, irimitenkan, irimikaiten, okuriashi, ayumiashi, tsugiashi, etc.) si mai ales in timpul aplicarii tehnicii (Hara sa fie orientata catre Uke, bratele sa fie extinse  pe aceeasi directie cu hara si cu privirea) sunt elemente ce se asimileaza pe durata antrenamentelor si contribuie decisiv la obtinerea contolului.
O astfel de performanta este rezultatul unui numar mare de antrenamente ce incep cu pregatirea fizica (imbunatatirea mobilitatii, rezistentei), apoi insusirea posturilor, deplasarilor si caderilor (astfel incat sa fie prevenite posibile accidentari), iar ulterior a elementelor de tehnica cu toate “micile detalii" care o fac de fapt eficienta.
In aplicarea tehnicii un rol esential il are pastrarea stabilitatii si echilibrului propriu, simultan cu dezechilibrarea uke-lui.      
Stabilitatea, in sensul de a fi greu, dificil de dezechilibrat, sigur, hotarat si ferm in miscari (nu rigid sau imobil), se obtine prin repetarea deplasarilor si constientizarea trupului ca un intreg, care prin coborarea nivelului (centrului de greutate) si postura adecvata, orientata catre Uke, genereaza o forta suficienta pentru dezechilibrarea lui Uke .
Foarte utile sunt antrenamentele cu boken - ul, care iti corecteaza poate indirect pozitiile de ma ai, kamae, deplasarile, modul de respiratie, etc.
Dezechilibrarea Uke-lui se realizeaza prin pastrarea contactului cu acesta, deplasarea si directionarea atacului, catre punctul sau de sumi otoshi, prin schimbarea pozitiei/nivelului harei lui Tori, care devine un centru in jurul caruia se consuma atacul lui Uke.     
Pe masura ce asimilezi si exersezi apar diferente in timpul de executie al tehnicii, in alegerea momentului initierii ei si mai ales in siguranta, fluiditatea si rotunjimea miscarilor.
Deosebit de importanta pentru Tori este si starea sa interioara (sa fie relaxata, atentia sa fie orientata spre identificarea momentului atacului, iar aplicarea tehnicii trebuie realizata fluent pe durata unei expiratii fara bruscari sau miscari rigide sau intrerupte).  
Cred ca fiecare practicant de aikido are propria sa viziune asupra modului de intelegere si aplicare al tehnicii adaptata la posibilitatile fizice de care dispune. Fiecare simte intr-un mod personal intensitatea fortei atacului si alege varianta de executie a unei tehnicii sau alta.
Ce este foarte important, pentru mine ce putin, pe durata antrenamentului este protejarea lui Uke, adica sa reusesc sa execut tehnica astfel incat  la final nimeni sa nu fie ranit (ceea ce presupune un control foarte bun).
La fel de importanta mi se pare si dobandirea starii de libertate in aplicarea tehnicii, cand depasesti starea de panica, incoradare si devii relaxat si pregatit sa intampini cu seninatate orice situatie neprevazuta.  

05.07.2012                                                   Craciun Cristian"

Tenchi Dojo