miercuri, 10 iulie 2013

Eseuri/articole - Grade Yudansha - Episodul 2

Salutare tuturor,

Continuam cu lucrarea colegului nostru, Mihai Grigoroiu :

"AIKIDO

Ce este Aikido ? Este o arta martiala moderna, in care se urmareste dezvoltarea unei constiinte superioare, in armonie cu mediul inconjurator, in care autocontrolul se realizeaza prin exercitii fizice si mentale.
Morihei Ueshiba fondatorul aikido-ului, pornind de la artele martiale traditionale practicate altadata de samurai, a realizat o sinteza, punand in evidenta calitatile si performantele lor tehnice, integrandu-le valorilor fiintei umane, a realizat o trecere de la artele martiale fizice la arta martiala spirituala.
Scopul aikido-ului este implinirea spirituala,cunoasterea de sine, a celor din jur, armonia cu propria fiinta,
respect pentru om, viata, traditii.
Artele Martiale sunt uneori gresit intelese de catre unii practicanti, se cauta prea mult eficienta tehnicilor intr-o lupta, ele presupun cautarea de catre practicanti a unui sens mai adanc decat simpla pregatire fizica pentru o confruntare fizica, procedeele fiind dupa parerea mea doar metode de a imbunatatii calitatea umana, de perfectioanare, metode de lupta cu tine insuti, de imbunatatire a calitatilor motrice(viteza, rezistenta, coordonare), a calitatilor psihice volitive (darzenia, curajul, perseverenta, hotararea, initiativa)
si afective (increderea in posibilitatile proprii , daruirea, responsabilitatea fata de modul de comportare, stapanire de sine). “Telul antrenamentului este de a-l intari pe cel slab, de a-I fortifica trupul si de a-i slefui spiritul”.
Morihei Ueshiba spunea in invataturile transmise, ca “Aikido este arta pacii nu are forma este o cautare spirituala“.
Procedeele pe care le folosim la antrenamente pot fi foarte eficiente doar daca te pregatesti sa le folosesti intr-o lupta, executate cu forta, viteza, violenta, folosind atemi dar in acest caz nu mai vorbim de aikido, nu mai este Arta Pacii.
O sensei spunea “ Lovirea, jignirea sau distrugerea cuiva este cel mai mare pacat pe care il poate face o fiinta umana”.
Cineva spunea ca fiecarui individ i se potriveste un anumit stil in Artele Martiale, parerea mea este ca Aikido este practicat in special de catre oamenii deosebiti, in dojo-urile in care se practica vom intalni intotdeauna practicanti de toate varstele, femei si barbati care initial vin sa invete sa se apere
dar care realizeaza cu timpul valoarea principiilor. Poate datorita faptului ca nu exista competitie dispare
incrancenarea, dispare dorinta de a fi mai bun ca partenerul de antrenament in felul acesta practicantii de aikido devin prieteni .
In timp ce executam tehnicile “energia trebuie sa curga nu trebuie oprita” procedeele le facem impreuna cu
partenerul nu impotriva lui iar o tehnica buna naste energie(KI) de aceea cand lucram in armonie cu partenerul vom avea o energie dubla, un KI dublu.
Foarte important este rolul profesorul in studiul Aikidoului, nu maestria in tehnica este cea mai folositoare unui elev, caracterul, exemplul personal il ajuta pe profesor sa devina un model pentru elevii sai, exista profesori care adopta stilul sobru de antrenament( influentati de originile japoneze ale aikido-ului) si altii care prefera stilul mai relaxat(european), mie personal imi place cel din urma antrenamentele fiind mai
vesele, mai reconfortante si mai placute pentru mine. In ambele cazuri rezultatul ar trebui sa fie acelas(evolutia), pentru ca singurul mod de a te apara de nestiinta este invatand.
Aikido este una dintre cele mai complexe arte martiale, non-violenta, profund morala si umanitara, este o cale a realizarii armoniei dintre corp si spirit, este un mod de a intelege, de a iubi si de a respecta viata.
“Aikido se practica cu sufletul “ .
Mihai Grigoroiu "

Tenchi Dojo